Atractii turistice si trasee

Atractii si trasee turistice din zona taberei crestine Integro

Tabara crestina Integro este situata in Judetul Mures, comuna Lunca Bradului care se afla la o distanta de 82 km nord-est de Municipiul Targu-Mures si 27 km vest de orasul Toplita, pe DN15, in Defileul Muresului.

Comuna Lunca Bradului este situata la granita cu Muntii Calimani, acestia fiind cei mai inalti munti de origine vulcanica din Romania, patura vegetativa din aceasta zona fiind formata cu precadere din conifere iar la altiduni mai ridicate din arbusti si pasuni.

In comuna Deda se pot vizita cele sase biserici, ori casa sculptorului Ion Vlasiu, de la Bistra Muresului, iar nu departe de Deda, aproape de granita judetului, se afla comuna Vatava, loc special, unde mestesugul artizanatului a fost ridicat la rang de arta. Sculptura in lemn, olaritul, tesutul si cusaturile sunt meserii care au supravietuit vremurilor, concurand eternitatea oieritului, ori a cultivarii pamantului. De asemenea in zona Defileul Muresului pescarii amatori sau profesionisti se pot delecta in liniste incercand sa prinda pastrav1.

In vecinatatea Satului Salard exista o varietate de trasee turistice marcate si omologate.

Traseul turistic Gura Vaii Tiba Mare – Valea Tiba Mare – Poiana Tiba Mare – Varful Salasel

Marcat cu punct albastru si in lungime -de 8,5 km traseul are ca punct de plecare gura Vaii Tiba Mare aflata la kilometrul 6 pe valea Iod venind de la soseaua asfaltata a vaii Muresului. Parcurge valea impadurita a vaii Tiba Mare iar la izvoarele acestuia ajunge in Poiana Tiba Mare apoi pe creasta prin padure merge mai departe pana pe Vf. Salasel unde intalneste traseul de creasta banda rosie. Cu o diferenta de nivel de 600 m necesita 2-3 ore de mers.

Traseul turistic Gura Vaii Sestina – Valea Sestina – Poiana Moita

Traseul marcat cu triunghi si cu o lungime de 8 km are ca punct de pornire Gura vaii Sestina aflata la 7 km de soseaua asfaltata a vaii Muresului pe valea Iodului. Desfasurata in intregime in padure sfarseste in Poiana Moita loc de belvedere spre Creasta Muntilor Calimani si Gurghiu. Cu diferenta de nivel de 550 m se parcurge in 2-3 ore.

Traseul turistic Salard – Creasta Heclan – Poiana Belciu – Poiana Iod

Traseul marcat cu cruce rosie porneste din popasul Salard si urca pe traseul de creasta deasupra tunelului de tren prin padure pana in poiana Belciu apoi din nou padure si se sfarseste in marea poiana a Iodului punct de belvedere spre creasta Calimanului si a Gurghiului. Lungimea 13 km, 650 m diferenta de nivel, durata 4-5 ore.

Traseul turistic Salard – Valea Salard – Valea Solea – Culmea Fancel (Vf. Gropsan)

Traseu lung de acces in creasta muntilor Gurghiu, strabate lunga vale a Salardului, apoi se ramifica pe valea Solea pana la izvoare si in cele din urma dupa un urcus accentuat ajunge pe creasta, in totalitate in padure nu are puncte de belvedere doar daca se mai merge 30 minute pana in Vf. Fancel de unde de pe observatorul din varf se vede pana in Ceahlau. Lungimea 20 km, cruce albastra, 1000 m diferenta de nivel, durata 6-7 ore.

Traseul turistic Poiana Schwartz – Varful Zespezel – Poiana Zespezel

In Poiana Schwartz se poate ajunge pe traseul turistic care urca prin Valea Schwartz. Poteca urca abrupt din Poiana Schwartz pana ce iese in creasta principala dupa care urmareste creasta pana pe Varful Zespezel. De aici avem o priveliste superba asupra muntilor Gurghiu si Calimani. Traseul coboara pe partea cealalta a varfului. Poteca trece pe un teren foarte abrupt pe alocuri stancos de aceia pe timp alunecos trebuie avut foarte mare grija. Din poiana Zespezel avem posibilitatea de a ne intoarce in Neagra prin creasta Suhacani. Lungimea traseului este de 1,4 km.

In comuna Deda se pot vizita cele sase biserici, ori casa sculptorului Ion Vlasiu, de la Bistra Muresului, iar nu departe de Deda, aproape de granita judetului, se afla comuna Vatava, loc special, unde mestesugul artizanatului a fost ridicat la rang de arta. Sculptura in lemn, olaritul, tesutul si cusaturile sunt meserii care au supravietuit vremurilor, concurand eternitatea oieritului, ori a cultivarii pamantului. De asemenea in zona Defileul Muresului pescarii amatori sau profesionisti se pot delecta in liniste incercand sa prinda pastrav

Lasă un comentariu